donderdag 15 augustus 2013

Relatie tussen bloemen en planten en cultuur in Thailand

Deze vakantie ben ik met mijn familie naar Thailand geweest. Thailand is een land met een rijke bloem-tradititie. Florale kunst is een intergraal onderdeel van de viering van het leven, koninklijke feesten en religieuze ceremonies. Een van de eerste indrukken die je in Thailand opdoet zijn de bloemenslingers bungelend aan de spiegel van de chaffeurs van taxi's, bussen, tuk-tuks en zelfs op de boegen van de longtailboats. Het zal geen verrassing zijn dat de slingers worden gebruikt om geluk te verkrijgen. Zij zijn, in feite, offers aan de geest van Mae Yanang de godin van de ritten, die wordt verondersteld om voertuigen en de rijdende mensen te beschermen. Bloemenslingers (Phuang malai) worden verkocht op markten en tempels in heel Thailand
Overal waar je in Thailand reist zie je ook geesteshuisjes om de goede geesten te eren en tevens om 'kwade' geesten te verjagen. Je ziet geesteshuisjes buiten bedrijven, restaurants, hotels, markten en zelfs in afgelegen bossen en op stranden. Je ziet vaak bloemen, eten en drankjes in deze huisjes om de geesten gunstig te stemmen.

In Thailand, zijn sommige bomen omwikkeld met een doek. Vooral in tempels, maar ook in bossen.
Volgens de lokale overtuigingen kan een oude boom krachtige geesten bevatten. In grote bomen met veelkleurige zijde er rond omheen wonen hemelse wezens!Om bossen tegen houtkap te beschermen wijden sommige monniken bepaalde bomen en wikkelen ze om met een dunne oranje doek. De bomen zijn dan heilig en voor Boeddhisten is het nu onmogelijk om de bomen beschadigen.Ook worden er offers aangeboden die zijn opgebouwd uit Globe amaranth (Gomphrema globosa). De gedroogde Globe amanranth wordt met houten stokjes in een piepschuimen vorm gestoken die rust op een zilveren of gouden schaaltje. Dit noemt men een Phum Phan.


2 opmerkingen:

  1. Boeiende reportage met mooie foto's. Vooral de houding tegenover bomen spreekt me aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige kleuren! lijkt me prachtig

    BeantwoordenVerwijderen