vrijdag 30 maart 2012

20 Tips en tuinideeën voor een kleine tuin met foto's!

Dit is mijn 200ste bericht!!! Er is al een uitgebreide tuindesign blog ontstaan om lekker doorheen te surfen op zoek naar leuke tuinideeën. Vind je het leuk om deze blog te volgen .... je bent van harte welkom!!!! Een reactie op een berichtje waardeer ik ook!
Het 200ste bericht vraagt natuurlijk om iets speciaals. Omdat veel mensen mij vragen naar tuintips voor een kleine tuin, heb ik daar een overzicht van gemaakt, waarbij elke suggestie is voorzien van een foto!. Dus hierbij: 

20 tips en tuinideeën voor de kleine tuin

1. De diagonale lijn in een rechthoekige tuin, is de langste lijn. Door deze lijn als zichtlijn te gebruiken lijkt een kleine tuin groter.

foto Houzz

2. Zet dwars op de zichtlijn een heg. Door het coulisse-effect lijkt een tuin groter.3. Smokkel iets met een pad dat recht de tuin in loopt, door het pad verder weg de tuin in, iets smaller te maken. Hierdoor lijkt de tuin langer.4. Leg de bestrating in een lange smalle tuin in de breedte, om de tuin breder te doen lijken. In een brede ondiepe tuin is het verstandiger de bestrating in de lengterichting te leggen.5. Zorg dat je niet de hele tuin kan overzien. Door bijvoorbeeld een pad achter een struik te laten weglopen lijkt een tuin groter. 6. Maak afspraken met de buren over een groene afscheiding. Een heg of heesters als afscheiding zorgt ervoor dat uw tuin geen vierkante 'doos' wordt met schuttingen rondom.
7. De erfafscheiding, het is zeer beeldbepalend in een kleine tuin. Maak er iets bijzonders van! Een houten tuinscherm van de bouwmarkt heeft iedereen al!8. Denk ook eens aan verticaal tuinieren, dat biedt allerlei mogelijkheden. Op de foto worden rondom een buitenkeuken groenten verticaal verbouwd!9. Geen tuin zonder boom!  Bomen geven hoogte aan een tuin. Zelfs voor de kleinste tuinen zijn bomen te vinden.10. Maak gebruikt van een pergola. Blauwe regen, klimrozen, clematissen zijn prachtige klimmers!


11. Probeer een hoogteverschil in de tuin aan te brengen. Hierdoor krijgt de tuin meer spanning.


12. Maak gebruik van water. Water als spiegel voegt een extra dimensie toe in een tuin. (Maar let altijd op met kleine kinderen!)


13. Stromend water kan vervelend omgevingslawaai maskeren. Al kan stromend water voor de buren ook een bron van ergernis vormen, dus even overleggen! 14. Maak in een kleine tuin eens gebruik van mos in plaats van gras. Vaak is een kleine tuin schaduwrijk. Gras heeft het daarom altijd moeilijk in een kleine tuin. Mos is altijd groen en ook erg mooi.


15. Zet veel verschillende bloempotten bij elkaar, zo oogt het meer een geheel en dus rustiger.16. Bedenk de plekken waar verlichting nodig is. Eet- en zitplekken, looproutes, ornamenten, waterelementen, potten, specifieke planten, bomen, architectonische elementen, gebouwen etc. Deze zaken kunnen allemaal aangelicht worden, zodat in de tuin bijzondere licht-texturen te bewonderen zijn.17. Laat het dak van een schuurtje of overkapping begroeien met sedum. Sedumdaken bevorderen de biodiversiteit van een omgeving en zien er prachtig uit. Een groendak heeft ook andere voordelen; in de zomer isoleren de plantjes plus de korrelige onderlaag uitstekend tegen de hitte. Daarnaast is het dak goed geluiddempend. Als er een flinke regenbui valt neemt het sedumdak dat op en pas na geruime tijd begint er water uit de regenpijp te lopen.18. Probeer zoveel mogelijk functies die een tuin moet bieden te combineren, bijvoorbeeld een schommel én pergola, of een zitbank én opbergruimte.19. Probeer de tuin diervriendelijk te maken door het gebruik van bodembedekkende planten (beschutting voor kleine zoogdieren en amfibieën), besdragende heesters (beschutting en voer voor vogels) en nectarrijke bloemen, zoals lavendel, sedum en buddleja (voor bijen, vlinders en andere insecten).
Nestkastjes voor vogels, schuilplaatsen voor padden en egels en insektenhotels kunnen zeer decoratief zijn én zorgen ook voor dierlijk leven in de tuin!20. Ook in een kleine tuin kunnen groenten en kruiden worden verbouwd. Een combinatie van groenten en sierplanten kan zeer decoratief zijn. En tenslotte is niets lekkerder dan je het eten van eigen verbouwde groente!Kleine tuin en geen idee hoe het aan te pakken? Ga dan naar tuinvrouwhuisman.nl voor een 3D tuinontwerp. Met het 3D programma kan ik je een rondwandeling laten zien door je toekomstige tuin, zo weet je precies hoe die er straks uit komt te zien. Oók voor de kleine tuin! 41 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je mijn blog bezocht!
  Wat heb je zelf een bijzonder interessante en leerzame blog. Ik kom voortaan vaker bij je lezen. De jubileumpost over kleine tuinen is heel instructief met mooie foto's. En die verticale groentetuin intrigeert me bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed hoor je 200ste blog!
  Ik kom altijd graag even bij je kijken! Ik ben verzot op tuinieren dus ik geniet altijd erg van je blogs! Je tips heb ik zeker wat aan want ik heb voor het huis ook een kleine tuin. Maar eerst moet er om het huis alles uitgegraven worden voor een nieuwe grondmuur!

  Fijn weekend! Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is dus even genieten, wat een mooie tuin voorbeelden.
  En zeker hele leuke en mooie ideeën.

  Helaas hebben we hier Zevenblad in de tuin, sinds 2 jaar.
  Ik ben alles steeds maar aan het wegtrekken in de hoop dat het zevenblad de geest geeft.

  Een heel fijn weekend!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beste loes probeer het zevenblad bij droog niet te zonnig weer eens met een kwastje met round up te bestrijken voorzichtig handschoenen aan mondkapje op het is gif maar werkt uitstekend t zevenblad neemt t gif op en zelfs de wortels gaan dood en dat is de bedoeling wel even werk maar t resultaat is er naar.
   succes marian

   Verwijderen
 4. Wow, dit is een leuke post!!
  Niet dat ik een kleine tuin heb, maar ook voor grote tuinen heb je erg leuke tips en mooie voorbeelden aangedragen.
  Prachtige plaatjes heb je er ook bij gezocht..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Very beautiful, informative and enjoyable.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige voorbeelden! en wat een goede tips

  BeantwoordenVerwijderen
 8. noem je dat kleine tuinen? die van mij is maar 40 m2. Volgens mij zijn de tuinen die jullie klein noemen, 2 tot 3 keer zo groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als hovenier kan ik bevestigen dat deze tips bijzonder handig zijn en de voorbeelden goed gekozen. Als ik vragen mag, heb je dit gebaseerd op eigen inzicht?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kun je mij vertellen wat voor soort die dakboom met witte bloemen is?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk al die inspiratie foto's, en hartstikke handig omdat ik zelf maar een kleine tuin heb. Ik vind de ideeën van hoogteverschillen misschien wel het leukste, de foto die je erbij hebt gedaan lijkt net alsof er een 'zwevende' trap is, dit ga ik zeker proberen na te bootsen. Bedankt voor alle andere tips ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ester, Bedankt voor je reactie! Succes met het aanleggen van je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Erg mooie inspiratiefoto's, zelf heb ik ook niet een al te grote tuin, dus hier kan ik zeker wel iets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind de inspiratiefoto's erg handig. Ik heb een kleine en smalle tuin, maar ik heb gelezen dat als ik m'n inspiratie in de breedte leg het groter oogt. Ik ga dit zeker uit proberen, want ik ben al een tijdje van plan om mijn tuin opnieuw in te richten. Dit is hard nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je tip over dat afdakje vind ik heel goed. Zou je op een kunstof overkapping ook laten begroeien met sedum?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind het goede tips, ook handig dat je overal foto's bij hebt geplaatst, zodat het echt duidelijk is allemaal. Ik vind zo'n blauwe regen fantastisch. Nu heb ik alleen nog maar een balkonnetje, maar als ik eenmaal verhuisd ben naar een huis met tuin komt die zeker erin!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hele mooie foto's! Ga het toch eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh wow, dat ziet er echt heel mooi uit. Het enigste wat ik nog mis is zo een klassieke loungebank van goed hout. Maar ik ga zeker een heleboel tips mee nemen en er iets leuks van maken. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Graag gedaan Peter! Succes met het ontwerpen en aanleggen van je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel gaaf hoe je een soort van zwevend terras hebt met lichtjes eronder. De foto bij 17. Ik ga zoiets soortgelijks ook maken bij een klant binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk om te lezen! Praktische tips met handige illustraties.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Nog extra tips voor een zeer kleine tuin, 16 m2?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Echt een fantastische blog met een hoop informatie. Ook zeer actieve mensen op dit blog. Super! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Inderdaad klopt het van het water! Ik heb zelf ook geen grote tuin maar ik heb een rechthoekig zwembad (2.20/1.50 in de zomer opstaan. Dit scheelt ruimte t.o.v. een ronde variant en weerspiegeld het water! Dus 2 vliegen in een klap: mijn tuin lijkt groter en wij hebben verkoeling in onze tuin! gr Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk blog heb je geschreven, met leuke ideeën en voorbeelden door foto's.
  Bedankt voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een heerlijke sfeerimpressies! Heb zoveel zin om weer lekker in een tuinhuisje te zitten lezen. Vind dat altijd de leukste plek van het huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een leuke blog. Erg inspirerend. Wat voor soort mos zou geschikt zijn ipv gras als je ook op wil zitten en lopen. Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hallo Bianca, Fijn dat mijn blog je aanspreekt. Zelf heb ik niet veel ervaring met het gebruik van mos. Ik weet wel dat mos over het algemeen vochtige omstandigheden en zure grond nodig heeft. Op mos zitten en lopen lijkt me niet handig. Mossen zijn kwetsbaarder dan gras.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Die eerste vijf tips zijn echt handig! Lijkt vanzelfsprekend als je ze hoort maar bedenk het maar is. Nu weet ik ook gelijk hoe ik me niet kan laten besodemieteren. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Leuk artikel met echt goeie tips voor een tuinontwerp. Vooral de tips hoe je met simpele ontwerp ideeën een kleine tuin groter kan laten lijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Fijn dat je deze handige tips hebt willen delen in je artikel, echt top! :)

  BeantwoordenVerwijderen