dinsdag 24 april 2012

Tuinen Mien Ruys

Vandaag een bezoek gebracht aan de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

Mien Ruys werd in 1904 geboren. Haar vader had de internationaal bekende kwekerij Moerheim, maar Mien Ruys had niet zo zeer interesse in het kweken van planten, maar meer in de toepassing ervan. In 1929 volgde zij een opleiding in Berlin-Dahlem aan de Hogeschool voor Tuinarchitectuur, omdat er toen in Nederland in die richting nog geen opleidingen bestonden, studeerde ze enige tijd in Berlijn en volgde ze stages in Engeland. Om zelf ervaring op te doen experimenteerde ze met vormen en planten in de moestuin van haar ouders. Ze werkte graag met rechte vormen: rechthoeken, vierkanten en heldere lijnen. Ze was in Nederland een van de eersten die zich als tuinarchitect serieus bezig hield met kleinere stadstuinen.
Mien Ruys heeft veel invloed gehad op tuin- en landschapsarchitecten. Algemeen bekend werd ze door de toepassing van spoorbielzen, en van de uitgewassen grindtegel. Mien Ruys overleed in 1999 in Dedemsvaart op 94-jarige leeftijd. Voor meer informatie zie Mien Ruys

Wanneer je intresse hebt in de planten die in de tuinen zijn gebruikt, kan ik je aanraden om bij de kassa een boekje te kopen met de beplantingsplannen van de tuinen voor €7,50. Dit is zeer handig als je een naam wil weten van een mooi plantje. Er zijn 30 tuinen te bezichtigen van de verwilderingstuin, confectieborders tot aan een daktuin. Ik heb met veel plezier de tuinen bezocht. Hieronder een kleine selectie van wat foto's, van met name planten die vandaag in de tuinen bloeiden.


Lunaria rediviva


Primula veris

Euphorbia

Verdiepte tuin

Anemone nemorosa 'Robinsoniana'

Bergenia 'Biedermeier'

Dicentra formosa

Gerecyclede kunstof vlondersPulmonaria officinalis 'Sissinghurst White'

Symphytum azureum

Gewassen grindtegels

Rhododendron williamsianum

2 opmerkingen:

 1. oh ja, die grindtegels en de spoorbielzen...de restanten van zo'n tuin liggen hier ook nog.
  Welliswaar op een stapel, en niet meer in de tuin...wordt vast weer eens mode.
  De beplanting is nog wel in gebruik hier☺

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige tuinen!
  Ik heb nog een boek van Mien Ruys!
  Daar kon ik vroeger erg van genieten!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen