woensdag 6 maart 2013

12 Besparingstips voor het goedkoop aanleggen of onderhouden van de tuin

Het tuinseizoen gaat weer van start, maar niet iedereen heeft het financieel even ruim. Daarom deze keer  besparingstips voor het goedkoper onderhouden en aanleggen van de tuin. Met deze tips kunnen de kosten voor de tuin beperkt worden. Hieronder de 12 tips voor budgetvriendelijk tuinieren.1. Zaaien
De kosten voor zaden zijn laag. Je kunt dus op een eenvoudige manier veel (eenjarige) planten verkrijgen. Zeker wanneer je een afspraak maakt met vrienden of buren om de opgekweekte plantjes te ruilen, dan heb je gauw veel soorten bloemen voor weinig geld.2. Stekken
Veel planten kunnen goed gestekt worden. Denk daarbij aan Buxus, Hydrangea (Hortensia) of Skimmia. Maar ook vele andere heesters en vaste planten zijn eenvoudig op deze manier te vermeerderen. Heb je dus bijvoorbeeld een mooie Hydrangea, neem dan stekken (stekpoeder werkt daarbij erg goed). Dit is niet alleen handig vanwege de kosten, maar meerdere groepen planten van één soort, geeft ook rust in de tuin.


3. Planten scheuren
Hosta's, Sedums, grassen etc. moeten na verloop van een aantal jaren gescheurd worden omdat ze dan te groot worden. Uit één grote Hosta kan je vaak wel 5-10 planten halen. Vraag aan vrienden en buren of ze niet een paar plantjes voor jou hebben, en omgekeerd kan je natuurlijk ook planten weggeven of ruilen.

4. Planten ruilbeurzen
Houdt in de gaten of er in de buurt geen plantenruilbeurzen worden georganiseerd. Een vereniging als Groei en Bloei organiseert dit met regelmaat in de verschillende regio's.

5. Plant bloembollen die je in huis hebt gehad in de vaste grond.
Wanneer bloembolletjes zoals Narcis Tête à tête, crocussen, blauwe druifjes of sneeuwklokjes in de woonkamer hebben gebloeid, dan kan je ze daarna in de tuin zetten. Het volgende voorjaar zullen ze weer bloeien, maar dan in de tuin!6. Materialen hergebruiken, kijk op veilingsites
Heb je al tegels of grind in de tuin, probeer dan inventief met deze materialen om te gaan. Stoeptegels kunnen worden gebroken om daarmee hoogteverschillen te maken, of ze kunnen omgekeerd worden gelegd waardoor weer een ander sfeer ontstaat. Ook een combinatie van soorten tegels kan heel mooi zijn.


Op veilingsites zoals Marktplaats kan je gratis materiaal vinden zoals (stoep)tegels, grind, bielzen of keien. Vaak zijn het restanten van grotere partijen die gratis kunnen worden afgehaald. Een combinatie van materialen kan heel leuk zijn!


7. Maak je eigen compost
Door zelf compost te maken bespaart u niet alleen op de kosten, maar draagt u ook een steentje bij aan een beter milieu. Met een paar oude pallets kan je op eenvoudige wijze een opslagruimte voor compost maken. 

8. Bespaar water met een regenton.
Het opvangen van regenwater is niet alleen goedkoop maar regenwater bevat ook minder kalk dan leidingwater. Je kan natuurlijk ook je auto wassen met regenwater!

9. Maak gebruik van slakbestendige planten
Heb je last van slakken in de tuin, overweeg dan eens om slakbestendige planten te planten, in plaats van elk jaar weer veel geld uit te geven voor slakkengif.


10. Decoreer je tuin met wat de natuur te bieden heeft.
Takken met dennenappeltjes, of houten stammetjes zijn erg decoratief. Ook hout voor de haard is erg mooi. Verstop het daarom niet in een hoekje, maar maak gebruik van het decoratieve effect.


11. Onderhoud tuingereedschap.
Het best kan je tuingereedschap direct na gebruik schoonmaken. Vooral het vochtig wegleggen van het gereedschap leidt tot roestvorming. Veeg daarom de snoeischaar, heggenschaar of grasschaar goed droog en vet het eventueel in met zuurvrij vet of olie.

12. Pas op met vorstgevoelige planten.
De laatste jaren is er een trend gaande om mediterrane planten in onze tuinen te gebruiken. Populair zijn olijfboompjes, oleander, agapanthus en kuiflavendel. Maar pas op.... deze kostbare planten moeten wel goed beschermd worden tegen de vorst. Ook eenjarigen zoals de Franse geranium en Vlijtige liesjes staan al vroeg bij de tuincentra en op de markt. Maar pas na ijsheiligen kunnen de planten veilig de tuin in!


7 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor al je tips.
  Een aantal daarvan doe ik al. Planten zijn hier erg duur dus zaai ik een hoop uit. En bij vrienden vraag ik vaak stekken. We ruilen dus ook.
  Dat is zo leuk om te doen!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stekken,zaaien en gescheurde plantjes ruilen doe ik ook al veel langer. Levert vaak een bijzondere diversiteit aan planten op, en is ook nog leuk om te doen!

  groetjes Mickey

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stekken zaaien en ruilen word ook hier gedaan bij groei/bloei.Dus daar ben ik dan ook bij. Bedankt voor je mooie blog, leuk om dit allemaal te lezen. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig deze tips. Ga ze toch eens proberen, hebben net een tuin gemaakt wat bewoonbaar genoeg is. Nu nog op zoek naar de mooiste planten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. handige tips! Hiermee kan je er toch goed voor zorgen dat jouw tuintje geheel beplant wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind te veel groen vaak gevaarlijk voor de sfeer van mijn tuin. Probeer vaak wit met geel af te wisselen zodat het tuinstel beter in de tuin past. Leuk puzzelen maar resultaat mag er vaak wel zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi naamgenoot,

  Wat een leuke tips, vooral van dat ruilen. Ik wist niet dat hier zelfs evenementen voor waren. Wij hebben een hele grote tuin en het werd teveel voor ons. Vandaar dat wij een bedrijf hebben ingehuurd voor ons groot tuinonderhoud. Kan ik mij meer storten op de moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen