maandag 7 oktober 2013

10 Tips voor meer vogels in de tuin

Dit is het 300ste bericht op deze blog! Daarom weer een wat uitgebreider stukje. Dit keer aandacht voor de vogelvriendelijke tuin en hoe je de vogels kunt helpen. 10 tips voor meer vogels in de tuin!

1. Geef de vogels regelmatig voer.

Vogels voeren is erg leuk. Een eenvoudige voedertafel op het terras of op het balkon biedt geweldig zicht op de etende vogels. Wanneer je de vogels met regelmaat voert, weten ze precies waar ze hun eten kunnen opscharrelen, en help je ze door moeilijke perioden.



2. Geef verschillende soorten vogelvoer.

Iedere vogel heeft zo zijn eigen voorkeur wat betreft het voedsel. Daarbij kun je denken aan:
  •     pinda's, 
  •     zonnebloempitten (ook in gehakte vorm leverbaar), 
  •     zadenmix, 
  •     fruit (zoals een halve appel of rozijnen), 
  •     havermout, 
  •     meelwormen, 
  •     pindakaas, 
  •     vetbollen en 
  •     kaas. 
Hoe meer soorten voer je in de tuin hebt, des te meer verschillende vogels zul je zien.
Op deze site kan je veel van bovengenoemde soorten vogelvoer kopen; Vivara vogelvoer



3. Orienteer je op de vele verschillende voersystemen.

Er zijn zeer veel verschillende produkten op de markt waar het voedsel in aangeboden kan worden. Bijvoorbeeld een voederhuisjes voor vetblokken, een voedersilo voor losse zaden, een pinda silo, en voedertafels waarop je allerlei etenswaren kan aanbieden. Vaak zijn deze voedersystemen hangend of staand leverbaar. En er zijn zelfs voerdersilo's die je met een zuignap aan het raam kan bevestigen. Zo kan je de vogels van nog dichterbij zien!
Probeer de stijl van de vogelvoederhuisjes zoveel mogelijk af te stemmen op de stijl van de tuin. Zo creëer je rust en eenheid. Wil je een vogelvoederhuisje kopen, kijk dan eens hier.Vivara heeft een enorm aanbod! Voor elke tuin wel een goed toepasbaar voedersysteem!



4. Zorg ervoor dat de tuin een voedselbron is en beschutting biedt door een variatie aan planten.

Maar hoeveel voer je ook in de tuin ook aanbiedt, in een kale onbeschermde tuin, zullen vogels niet gauw komen. Vogels moeten zich voor aanvallers zoals de sperwer, vlaamse gaai en ekster, maar natuurlijk ook voor de huiskat kunnen beschermen. Een dichte begroeiing in de tuin zorgt voor veiligheid. Met name doornige struiken zijn voor vogels ideaal. Daarbij kan je denken aan een braam, gaspeldoorn of Berberis. Maar ook in heggen of met klimop begroeide schuttingen vinden vogels de nodige beschutting.
Planten bieden de vogels niet alleen bescherming, maar zijn natuurlijk ook een voedselbron. Zo zijn vogels dol op bessen. Bessenstruiken mogen daarom niet ontbreken! Op de site van de Vogelbescherming staat een uitgebreide lijst van vogelvriendelijke planten!



5. Wees niet te netjes!

Laat in de winter het afgevallen blad gewoon liggen. De insekten die zich in de composterende laag ophouden vormen een bron van voedsel voor de vogels. Ook slakken zijn belangrijke voedsel!! Sommige vogels hebben de kalk van de slakkenhuizen nodig voor stevige eierschalen!



6. Gazon voor merels

De  merel is de meest voorkomende tuinvogel in Nederland. Om een tuin aantrekkelijk te maken voor merels is een gazon onmisbaar. De merels leven van de regenwormen die ze in het gras eenvoudig kunnen vinden.



7. Zet een vogeldrinkbak op een beschutte plek

Water is essentieel voor vogels. In een vogeldrinkbak kunnen de vogels water drinken en een bad nemen.
Zorg ervoor dat de drinkbak niet te diep is. Zo'n 4-5 cm water is ideaal. Het is heel erg leuk om het gespetter van de vogels te bekijken. Maar zorg ervoor dat er bijvoorbeeld een heg of stuik in de buurt is, zodat de vogels beschutting kunnen vinden in geval van onraad.



8. De  juiste invliegopening in een nestkastje

In een tuin met hoge bomen, dichte struiken of heggen kunnen vogels vaak zelf wel een plek vinden om een nestje te maken. Maar doordat er veel natuurlijke leefgebieden en nestplaatsen voor vogels verloren zijn gegaan is het helpen van de vogels door het ophangen van een nestkastje natuurlijk een welkome aanvulling.
Nestkastjes zijn er in allerlei soorten en maten. Van belang bij de keuze van het nestkastje is de invliegopening. Mussen, mezen, en boomklevers willen het liefst een nestkast met een kleine opening. Voor vogels als roodborstjes, winterkoninkjes, merels en lijsters zijn juist op zoek naar meer open nestkastjes.
Er zijn overigens ook losse invliegplaatjes verkrijgbaar die u voor een te grote opening kunt monteren.

Hier een overzicht van de grootte van de doorsnede van de invliegopening per vogelsoort: (bron: Vogelbescherming)

25-28 mm     kleine mezen, zoals pimpelmees
30-32 mm     koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger
34-35 mm     huismus
40 mm          ringmus
45 mm          spreeuw
30-50 mm    gekraagde roodstaart

Heb je intresse in een nieuw vogelhuisje kijk dan eens hier. Vivara heeft een enorm groot aanbod van vogelhuisjes. Voor elke vogel, en voor elke tuin!



9. Tips voor het ophangen van een nestkastje 
  • Hang het nestkastje in de (half)schaduw, met de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten. Anders wordt het in de zomer in het kastje al gauw veel te warm.
  • Hang het kastje op minimaal 1,5-2 meter hoogte, zodat katten en marters er niet bij kunnen komen.
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute, maar zorg ook voor beschutting in de directe omgeving van het nestkastje.
  • Hang het nestkastje op een rustige plaats, dus niet direct bij het terras!
  • Maak het kastje regelmatig schoon, en stop er geen stro of iets dergelijks in, dat doen de vogels zelf wel.
  • Hang meerder kastjes op voor huismussen of zwaluwen. Deze vogels broeden graag bijelkaar in de buurt
  • Kastjes voor verschillende soorten vogels moeten minimaal 3 meter uit elkaar hangen. Kastjes voor dezelfde soort vogel minstens 10 meter.

10. Wees creatief , vogelhuisjes of voederplanken hoeven niet duur te zijn.

Het zelf maken van een vogelhuisje of voederplank is een leuke bezigheid. Ook voor kinderen die zo extra betrokken worden bij de natuur in de tuin. In mijn bericht 20 zelfmaak ideeen om vogels te voeren geef ik voorbeelden geven van DIY-vogelvoederhuisjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten