zondag 23 september 2012

Zevenblad bestrijden

Voor vrienden heb ik een overzichtje gemaakt over de verwijdering van zevenblad. Maar het leek me handig om dit ook op deze blog te plaatsen. Zevenblad is een zeer bekend hardnekkig onkruid, dat in veel tuinen voorkomt. Wellicht heeft een van jullie een andere tip t.a.v. de bestrijding van zevenblad. Ik houd mee aanbevolen!

Zevenblad
Zevenblad (Aegopodium podagria) is een zeer lastig onkruid. De plant maakt wit gekleurde ondergrondse uitlopers er steekt een stukje verder weer de kop op. Mogelijke oplossingen voor het verwijderen van zevenblad:

Handmatig uitgraven
Handmatig uitgraven met een riek is volgens mij de meest duurzame en effectieve oplossing, maar het vraagt zeer veel geduld en toewijding. Alle wortels van het zevenblad moeten namelijk worden verwijderd. En dan  bedoel ik ook alle wortels! Blijft er namelijk een klein stukje wortel in de grond achter, dan kan dit weer tot een nieuwe plant uitgroeien. De wortels van het zevenblad knappen bij het uitgraven echter heel gauw af, dus het uitgraven is heel secuur en tijdrovend werk. Na het uitgraven van het zevenblad is het verstandig om een periode aan te zien
of het zevenblad toch niet weer ergens weer de kop op steekt. En dan moet je weer aan de slag om het met wortel en al eruit te halen. Telkens als je het blad ergens omhoog ziet komen, moet je er direct weer bij zijn om het te verwijderen. Houd je dit consequent vol, dan kan je van zevenblad afkomen, al kan daar wel 2 jaar overheen gaan!

Vergroeide wortels
De wortels van zevenblad vermengen zich vaak met de wortels van andere tuinplanten. Dit maakt het verwijderen van zevenblad extra moeilijk. Het wortelgestel van de 'besmette tuinplanten' moet uitermate goed onderzocht worden op wortelstukjes zevenblad. Soms is dat een heel lastige klus, omdat de wortels erg op elkaar kunnen lijken. Het beste kan je de kluit helemaal met water uitspoelen, zodat de wortelstukjes zevenblad met het water loskomen.
Vind je dit te veel gedoe, maar wil je de 'besmette tuinplanten' toch niet weg gooien, dan raad ik mensen aan om deze planten een tijd in een pot te zetten. Zo kan je in de pot zien of er nog zevenblad de kop op steekt. En dan alsnog beslissen om de wortels van de plant nog beter te ontdoen van zevenblad, of ze toch weg te gooien.

Afscheiding met buren
Vaak zit het zevenblad niet alleen in jouw tuin, maar ook in dat van de buren. Is de buurman of -vrouw niet zo consequent in het weghalen van het zevenblad dan is het weghalen in je eigen tuin onbegonnen werk, tenzij je maatregelen neemt om te voorkomen dat het zevenblad van de buren weer in jouw tuin komt. Zelf heb ik goede ervaring met het ingraven van een betonbandje, maar ook worteldoek verticaal ingraven helpt.

Zwart landbouw plastic
Een andere, drastische methode om het zevenblad weg te krijgen is, alle planten in de border afvoeren. Alles kaal maken. Daarna een dikke laag (landbouw)plastic eroverheen leggen en dit minstens twee jaar laten liggen. Het zevenblad  is nu gestikt en verdwenen. Hierna kun je de border weer opnieuw opbouwen.
Maar ja, om nou twee jaar tegen zo’n stuk plastic aan te kijken.... dat is ook niet echt leuk. Een optie is om tijdelijk op het plastic een laag houtsnippers, grind of split aan te brengen. Kinderen kunnen hierop leuk spelen en een paar grote bloembakken maken het geheel af!

Spuiten
Zevenblad kan ook chemisch bestreden  worden. Er zijn verschillende middelen in de handel die zeggen dat ze effectief zijn. Vaak is het meerdere keren toepassen van de chemische onkruidverdelger noodzakelijk.
Door te spuiten bestaat de kans dat het onkruidbestrijdingsmiddel meegevoerd wordt door de wind en vervolgens neerdaalt op planten en struiken die niet bestreden hoeven te worden. Pas dus op waar je spuit! En draag handschoenen!

Zevenblad eten
Heb je de hoop opgegeven om van het zevenblad af te komen, maak dan van de nood een deugd. Zevenblad is eetbaar! Zevenblad is qua smaak vergelijkbaar met spinazie. Als je het rauw eet is het vrij pittig. Verwerkt in een soep, quiche of omelet is het best wel lekker.
Dus...... If you can't beat it, eat it!
 

2 opmerkingen:

  1. Tja, Anja, zevenblad. Wij hebben het op één plaats. Achter het schuurtje. Merkwaardig genoeg blijft het daar en loopt niet verder. Dus doe ik er niets aan.
    Ik zou nooit spuiten in een particuliere tuin. De schade, die je niet ziet, aan andere planten en vooral aan insecten (bijen b.v., die het toch al zo moeilijk hebben) is groter dan de overlast van zevenblad.
    Handmatige bestrijding heb ik in een vorige tuin toegepast. Een andere methode is het uitputten van het wortelstelsel door consequent alle uitkomende blaadjes te verwijderen (opeten eventueel dus ;-). Op den duur zal de plant sterk teruglopen, en je hoeft niet je hele tuin overhoop te halen.
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schoonmaakazijn, scheut afwasmiddel, schep zout.
    Wachten op droog weer. Zodra de zon er op staat spuiten maar. Liefst twee keer per dag. Na 1 dag kleine bruine plekjes op het blad, 2e dag bruine randjes en daarna sterft het af. Wel komen er nog een poosje wat nieuwe bladjes te voorschijn maar dat wordt heel snel minder

    BeantwoordenVerwijderen