zondag 23 maart 2014

Vergeet-mij-nietjes, Myosotis, Omphalodes en Brunnera

Strooi bloemen op je wegen
De schoonste die je ziet
Maar strooi onder al die bloemen
Ook één vergeet-mij-niet

Dit gedichtje staat in menig poëziealbum, en ook in die van mij. Een ode aan een lieftallig bloemetje dat binnenkort weer gaat bloeien. Maar wist je dat er meerdere plantgeslachten deze lieve blauwe bloemetjes hebben, én dus allemaal in het Nederlands Vergeet-me-niet heten? Hieronder een overzicht van de 3 bekendste uit de tuin.

Het geslacht Myosotis, Vergeet-me-nietjes
Myosotis sylvatica (Bos-Vergeet-mij-nietje) is een in veel tuinen voorkomend tweejarig plantje, dat zich snel uitzaait en gemakkelijk verwilderd. Het plantje wordt zo'n 30 cm hoog en heeft helderblauwe bloemetjes met een geel oog, en bloeit in april tot juni. De blauwe bloemetjes staan ook leuk in een pot en geven kleur aan de lente!Het geslacht Omphalodes, Amerikaans Vergeet-mij-nietje
Deze weinig opvallende vaste planten zijn goede bodembedekkers. De vergeet-mij-niet-achtige bloemetjes zijn helder blauw. Vooral Omphalodes verna is goed toe te passen onder heesters. Het bloemetje van Omphalodes verna is klein en het is dan ook belangrijk om het plantje vlak naast het pad of bij het terras te gebruiken. Op de foto staat Ompalodes verna 'Alba'een witte variëteit, met snoezig witte bloemetjes, die prachitg kleuren met de Scilla.Het geslacht Brunnera, Kaukasische Vergeet-mij-niet
Dit geslacht heeft ook Vergeet-mij-niet-achtige bloemetjes die in april-mei bloeien. Brunnera groeit goed in de schaduw en heeft grote hartvormige ruwe bladeren. En er bestaan vele variëteiten met prachtige bladkleuren, zoals Brunnera macrophylla 'Jack Frost' met zilverkleurig blad.5 opmerkingen:

 1. Dat wist ik niet. Helaas heb ik ze niet in mijn tuin en en zelfs het gedichtje niet in mijn poëzie-album. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessant stukje! Momenteel ben ik de tuin flink onder handen aan het nemen. Denk hierbij aan alle tegels er opnieuw in leggen en alle planten verplaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was je niet vergeten hoor! Hi,hi.
  Ze groeien hier in het grasveld. Overal kom ik ze tegen.
  Zo'n lief plantje.
  Maar nu nog niet hoor, er ligt nog een pak sneeuw.

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben dol op de schoonheid en eenvoud van vergeet-mij-nietjes. Passen in elke tuin naar mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen